Luer og hatter til sommerbruk

Sommeren har en helt egen stil når det kommer til luer og hatter. Vi her i luebutikken fører for 2019 sesongen de mest vanlige variantene. Viktig å beskytte hodet mot sol og UV-stråler. Derfor har vi i år tatt inn:

 •          Solbrem ( Visor )
 •          Bøttehatt ( bucket hat )
 •          Stråhatter
 •          Capser

Solbrem

Solbrem

Den klassiske solbremmen eller Visor hat på engelsk har vi tatt inn til dame. Vi har tatt inn to varianter fra vår favoritt i Danmark, MJM. Denne unike solbremmen har et veldig kult kjølesystem. I fronten på cap’n er det en avtagbar del som man kjøler ned i kaldt vann og fester enkelt på igjen. Denne gjør at man har en nedkjølingseffekt i 5-10 timer. Helt supert når man skal på en joggetur, spille golf, tennis, vollyball eller en tur på stranden. Du finner disse her.

Bøttehatt

Bøttehatt eller Bucket hat er også en klassiker om sommeren. Passer perfekt for stranden eller til festivalbruk. De siste årene har bøttehatten fått en liten renessanse og blir nå i stor utstrekning brukt som sommerhatt igjen.

Bucket hat dameBøttehatten er opprinnelig fra Irland og ble tradisjonelt brukt av fiskere og bønder som beskyttelse fra regnvær. Den ble fort plukket opp av den engelske overklassen til bruk når de var på landstedene sine. Perfekt til gåturer, fisking og utendørsaktiviteter. Den var enkel å folde sammen å ha i lommen. Den er tradisjonelt laget av bomull.

På 80-tallet ble den en stor del av hip-hop miljøet i USA og enkelte stemmer hevder den fikk miljøet interessert i luer. Den første rapperen som ble sett med en bucket hat ver Big Bank Hank fra Sugar Hill Gang. Han brukte en under en opptreden på TV-programmet Soap Factory i 1979. Dette gjorde hatten svært populær blant andre rappere. Vi kan nevne Run-DMC i 1984, LL Cool J i 1985 og jay-Z i 2000.

Etter dette ble hatten sett litt ned på. Den ble ofte brukt i TV- og filmproduksjoner på roller som skulle være litt teite eller nerdete. Men i 2018 gjorde den et comeback. Flere store designere kom med sine egne bucket hats. Kjendiser og modeller brukte disse både i 2018 og 2019 på in-festivalen Coachella utenfor LA. Festivalen setter ofte standarden for moten som følger den norske festivalsommeren. Du finner vårt utvalg her.

Stråhatter

Stråhatter er en litt bred betegnelse da disse kommer i utallige former og fasonger. Hatten har en brem og er sydd eller flette av strå eller materiale som ligner på strå. Hatten er designet for å beskytte mot solen eller heteslag. Men blir i dag ofte brukt som et moteplagg.

Stråhatt dame

Flott stråhatt fra MJM. Stråhatten heter Petunia. 100% naturell av Rafia strå.

Stråhatten er blitt brukt i Asia og Europa siden middelalderen i sommer månedene og har endret seg svært lite fra da til nå. Hattene på bildene finner du her.

Daisy stråhatt MJM

Daisy stråhatt fra MJM. Klassisk somerhatt til dame.

Panama hatt

President Theodore Roosevelt benyttet en Panama hatt under sine besøk ved Panamakanalen når denne ble bygget i 1906. Han poserte ofte i forbindelse med sine besøk i lyse sommerklær med en Panama hatt på hodet. Dette gjorde at denne hatten fikk en veldig popularitet.

Panama  

Vår panamahatt fra MJM. Den orginale laget av 100% panamastrå. Håndlaget i Ecuador.

Hatten er også kjent som

 • Stråhatt
 • Solhatt
 • Panama hat
 • Trilby hat

 Du finner hatten på bilde her.

Capser

Det vi i dag forbinder med caps er den amerikanske basball cap’n. Den ble først benyttet i 1860 av Brooklyn Excelsiors. Den ble først omtalt som «the Brooklyn style» og ble svært populær i løpet av 1900 tallet. Den ble brukt av baseball spillere for å skygge for solen og beskytte hodet mot varmen. Etter hvert fikk capsene lagets logo i front og ble derfor også brukt av fans og tilhengere.

I starten kom de kun i standard hattestørrelser men på 1970- tallet kom one size fit all luen med en stropp man kunne still bak. Stilen som ble kjent som snapback har blitt svært populær som moteplagg.  Baseball capsene deles ofte inn i 4 hovedkategorier:

 1. Snapback – ( hatt med en justerbar rem bak) flat brem, høy profil, justerbar.
 2. Adjustable hat ( hatt med borrelås eller plast bak) uten størrelser, lav profil, buet brem og justerbar.
 3. Fittet hat – buet eller flat brem, størrelser, høy profil og ikke justerbar.
 4. Flexfit – Buet eller flat brem, størrelser, høy profil og justerbar fordi den har elastisk materiale.

Luen er brukt i sport men er også blitt svært popular som arbeidslue og ellers som moteplagg.